Katılım Şartları 2024-04-25T10:13:06+03:00

KATILIM ŞARTLARI

AÇIK ARTIRMA

Maarif Sahaf Antika Galerisi, MAARİF MÜZAYEDESİ adıyla (bundan sonra MAARİF olarak anılacaktır) AÇIK ARTIRMA usulü satış organizasyonu yapar. Açık artırma, hazirun huzurunda, online ve görüntülü yapılabilir. Maarif, satıcı ve alıcılar arasında aracıdır. Satışa sunulan tüm eserler 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu’nda emredilen kapsam ve çerçevede kabul edilir.

ALICI

Müzayede süreci kataloğun yayınlanması ile başlar. Satışa sunulan eser / malzeme / eşya fotoğraflarıyla birlikte “lot” halinde düzenlenir.

Katalog yayımı, ALICILARIN eserleri önceden görmüş ve incelemiş olduklarının kabulü anlamındadır. Alıcılar, tüm eserlerin “haliyle” satışa sunulduğunu, eseri / malzemeyi pey sürmeden evvel incelediğini ve Borçlar Kanunu’nun 223. maddesinde belirtilen hükümlerden feragat ettiğini kabul ve taahhüt eder.

Katalogda yer alanlar, ilan ve taahhüt niteliğinde olmayıp genel bilgi niteliğindedir. Maarif, satışına aracılık ettiği her eseri / malzemeyi “ahlaki ve mesleki sorumluluk gereği” garanti eder. Ancak “kanunen” aracılık ettiği eser ya da malzemenin tekeffülü (kefaleti) ile mükellef değildir. Bu nedenle eser / malzeme satın alanlar ileride herhangi bir talep ve itirazda bulunamayacaklardır.

Katalogda hatalar için müzayede anındaki açıklamalar esas alınır.

BAŞLANGIÇ FİYATI

Başlangıç fiyatları gerçek değerleri değil artırımların başlangıç seviyesini göstermektedir. Müzayede kataloğunda ilan edilen başlangıç fiyatı ve diğer tüm bilgiler, Maarif bünyesindeki eksperlerin kanaatleridir. Katalog yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren yeni mevzuat ve vergi oranlarındaki değişiklikler alıcılara yansıtılır, Maarif sorumlu tutulamaz.

Müzayede gününe kadar katalog üzerinden hiçbir şekilde eser satışı yapılmaz. Müzayede de yer alan eserler satış öncesinde teşhir edilir.

BAYRAK

Müzayede salonuna girişte kayıt yaptırmayan ve BAYRAK numarası almayan konuklar açık artırmaya katılamazlar.

Müzayedeye telefonla katılan alıcılar adına Maarif görevlileri bayrak taşırlar. Görevliler telefondaki talimatlara uygun olarak bayrak kaldırırlar. Herhangi bir sebepten telefon bağlantısı kurulamamasından dolayı Maarif sorumlu tutulamaz.

Fiyat artırımı görünür şekilde bayrak kaldırılarak yapılır. Alıcı, kaldırdığı bayrak ile “kesin ve geri dönülmez” şekilde teklifine bağlı olduğunu kabul ve beyan eder.

Bayrağın her kaldırılışının ifade ettiği fiyat artış tutarını belirleme ve bu değerleri değiştirme yetkisi Maarif’e aittir.

ÇEKİÇ

Müzayede yöneticisinin (münadinin) “saat…tım” sözüyle oluşan fiyat, ÇEKİÇ fiyatıdır. Sonraki artırımlar kesinlikle değerlendirmeye alınamaz.

FATURA

Satın alınan tüm eserler için FATURA verilir. Fatura, yasal zorunluluk nedeniyle Maarif Kitap ve Danışmanlık şirketi tarafından düzenlenir. Fatura kesilmesi Maarif’in satıcı olduğunu göstermez. Maarif satıcı değil, aracıdır. Faturalar, bayrak numarası, sahibinin isim ve adresine göre tanzim edilir. (Lütfen, başkasına ait bayrakları kullanmayınız ve müzayede sonrasında şirketimiz görevlilerine iade ediniz.)

Çekiç fiyatına KDV dâhil değildir. Müzayede bittiği anda fatura muaccel hale gelir.

KARGO

Satın alınan eserin / malzemenin / eşyanın müzayede katılım sözleşmesinde belirtilen posta adresi ve diğer iletişim bilgilerindeki yanlışlık, adres değişikliği, adresine geç ulaşma ve ilgili kargo şirketindeki gecikmeler nedeniyle satın alana geç ulaşmasından Maarif sorumlu değildir.

KATATALOG İŞARETLERİ

Dijital katalogdaki DAİRE ( ), KARE ( ) ÜÇGEN ( ), ÜNLEM (  ) ve TEKLİF işaretlerinin tanımı şöyledir:

DAİRE ( ): Katılımcılar, müzayede öncesi her lot için “üst limit pey” taahhüdün de bulunabilir. Buna “rezerv fiyatı” denilir, “sözlü ve / veya yazılı beyanla” geçerlilik kazanır. Müzayede yöneticisi pey çağrısında bulunmadan önce rezerv fiyatın ne olduğunu el yazısıyla önündeki kâğıda yazar. Artırımlarda bir veya birden çok katılımcının rezerv fiyata eşit pey vermesi ve artırıma devam edilmemesi halinde söz konusu lot’u rezerv sahibi kazanır. Diğer bir deyişle öncelik rezerv sahibinindir. Artırımlar rezerv fiyatı geçerse, rezerv sahibine açık artırmaya devam edip etmeyeceği sorulur. Artırımlar rezerv fiyatın altında (ve / veya aynı tutarda) tamamlanırsa, rezerv sahibi müzayede esnasında verilmiş en düşük pey üzerinden açık artırmayı kazanır. Bu durumda müzayede yöneticisi el yazısıyla not ettiği rezerv fiyatı katılımcılara gösterir. Birden çok katılımcının aynı rezerv fiyat beyanında bulunması halinde artırıma devam edilir. Yüksek fiyat veren kazanır. (Daha ayrıntılı bilgi için şirketimizi arayabilirsiniz. Telefon numarası: 0312.4370532).

KARE ( ): Eser sahipleri, çekiç fiyatı için “alt limit” belirleyebilir. Müzayede yöneticisi açık artırma öncesinde alt limitin ne olduğunu el yazısıyla önündeki kâğıda yazar. Artırımlar, yazılı nottaki fiyata ulaşmadığı takdirde çekiç vurulamaz, satış gerçekleştirilemez. Münadi, satışın gerçekleştirilemediğini alt limitin kaydedildiği notu haziruna göstererek ilan eder. Açık artırmada çekiç alt limit tutarının geçilmesi halinde müzayede yöneticisi el yazısıyla not ettiği tutarı katılımcılara gösterir ve artırımlar neticesinde “sattım” sözüyle lot’un satışını gerçekleştirir.

ÜÇGEN ( ): Başlangıç fiyatının altında fiyat teklifi geldiğini gösterir. Başlangıç fiyatı ya da üzerinde artırım sağlanamaması ve eser / eser / eşya sahibinin müzayede yöneticisini yetkilendirmesi halinde teklif edilen düşük fiyat katılımcılara deklare edilir. Artırım davetinde bulunulur. Davet karşılık bulmazsa, satış – çekiç vurularak – başlangıç fiyatının altında değerden sonuçlandırılır.

ÜNLEM (  ): Müzayedeye konu eser, malzeme ve eşyalardaki hata ya da eksikleri gösterir. Hata ve eksikler koyu harflerle katalog da yer alır.

TEKLİF: Müzayede başlangıç fiyatı belirlenemeyen malzeme ya da eserler TEKLİF usulüyle satışa sunulur. Malzeme ya da eser sahibi, teklif beklentisini münadiye / şirketimize bildirir. Bildirilen tutarın muhafazası münadi ve şirketimizin sorumluluğundadır. Malzeme ya da eser için açık artırma daveti yapılmadan önce münadi malzeme ya da eser sahibinin beklediği tutarı bir kâğıda not eder, ters çevirir ve önünde tutar. Açık artırmaya geçildiğinde malzeme ya da eser sahibinin tutar beklentisinin altında kalan tüm peyler için haziruna “Beklentinin altında kaldınız, ilave pey vermek ister misiniz” sorusu sorulur. Bu çağrı malzeme ya da eser sahibinin beklediği tutara ulaşıncaya kadar devam eder. Beklenen tutara ulaşılması halinde artırımlara devam edilmesi çağrısı yinelenir. En yüksek peyi veren müzayedeyi kazanır. Teklifler, rezerv fiyat usulüne göre iletildiğinde tutarların saklanması sorumluluğu şirketimize aittir. Malzeme ya da eser sahibine de bildirilmez.

KOMİSYON İŞARETLERİ

Müzayede komisyonu, artırımlar neticesinde elde edilen fiyatın yüzde 10’u nispetinde alıcıdan ve mutabık kalınan oranlarda satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilir.

KİMLİK

Müzayedeye katılarak eser satın alan gerçek ve tüzel kişilere, ödeme miktarı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) mevzuatında belirtilen rakamları aşması durumunda, 4208 sayılı kanun gereğince kimlik tespiti yapılır.

KISITLAMA

Maarif, hal ve tavrını şüpheli gördüğü kişileri herhangi bir mazeret göstermeksizin müzayede salonuna kabul etmeme ve fiyat artırımlarını göstermeme yetkisine sahiptir.

KUSURSUZLUK

Müzayede artırımlarına katılmak, yukarıda belirtilen HÜKÜMLERİ, şirketimize ait diğer hak ve vecibeleri peşinen kabullenmiş olmak anlamına gelir. Satış gerçekleştikten sonra eserde herhangi bir kusur itirazında bulunulamaz.

ÖDEME

Satın alınan eserin / malzemenin / eşyanın bedeli – komisyon dâhil – peşin olarak ödenir. Alıcı, satış bedelinin tamamını ödeyerek eseri en geç 7 (yedi) gün içinde teslim almalıdır. Diplomatik vergi muafiyetinden yararlanmak isteyenler, vergi muafiyetine ilişkin belgelerini ödeme esnasında ibraz etmelidir. Müzayedenin devam ettiği süre içerisinde eser teslimi yapılmaz.

Satın alınan eserin / objenin vs. bedeli tam olarak ödenmemesi veya alıcı tarafından vazgeçilmesi halinde MAARİF satış akdini feshe, yüzde 20 oranında cezai tazminata ve bilcümle zararlarını ticari faiz ile birlikte, fatura tarihinden itibaren işletilecek aylık % 20 faiz ile birlikte tahsile yetkilidir. MAARİF’in sair dava ve talep hakları saklıdır. Fatura bedeli tahsil edilinceye kadar geçecek süre içinde, eser / obje vs. muhafazası için MAARİF’in yapacağı bilcümle masraf, alıcı tarafından ödenmedikçe, satılan eser / obje vs. alıcıya teslim edilmez.

Müzayedeye konu malzeme ve eser sahiplerine 35 gün içinde – komisyon düşüldükten sonra – ödeme yapılır.

YETKİ

Kimlik tespiti yapılarak bayrak numarası alan ve giriş formunu imzalayan herkes yukarıdaki şartları peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Müzayede katılım şartlarından doğan uyuşmazlıklarda Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

***ARTIRIM TUTARLARI

100 – 1.000 tl. ….. ..……………… 100 tl.

1000 – 10.000 tl. ….……………… 500 tl.

10.000 – 20.000 tl. .……………. 1000 tl.

20.000 – 100.000 tl. …….……… 2000 tl.

100.000 – 200.000 tl. …………. 5.000 tl.

200.000 – 400.000 tl. .………. 10.000 tl.

400.000 -… tl ………………..  25.000 tl.

WhatsApp chat